Bra tips inför ditt fönsterbyte

Bra tips inför ditt fönsterbyte

Att byta fönster är inget man gör särskilt ofta, men det kan likväl vara otroligt viktigt. Gamla fönster kan nämligen läcka ut värme från hemmet, något som medför onödigt höga uppvärmningskostnader. Samtidigt kan de vara tunna och lätta att ta sönder, något som medför risken för inbrott.

Om du känner att det är dags att byta fönster vill du givetvis komma undan så billigt som möjligt, men fortfarande få bra kvalitet och snygg design. Vi har samlat en del praktiska tips på vad du bör tänka på inför fönsterbytet, val av fönster och mycket mer.

Hur mycket kostar ett fönsterbyte?

En av de viktigaste faktorerna när det är dags för fönsterbyte är vad priset ligger på. Du har förmodligen en budget att förhålla dig till. I och med att det finns väldigt många olika sorters fönster på marknaden skiljer sig också priset.

Om du letar efter ett billigt, men kvalitativt alternativ är bland annat PVC-fönster bra. Dessa är tillverkade av en särskild plast som håller mycket hög beständighet. Aluminiumfönster är också ett prisvärt alternativ, även om det kostar något mer. När du väl börjat intressera dig för en viss fönstertyp är det bra att börja begära offerter från flera leverantörer. Bilda en prisuppfattning och se vad som ingår när du väljer en viss återförsäljare, kanske kan du få ett bättre pris om du både beställer fönster och montage från samma firma?

Byt fönster i rätt tid

Det är främst under vintern som gamla fönster läcker ut värme och det är även under den här tiden på året som uppvärmningskostnaderna ökar. Med andra ord är det under vintern som många villaägare börjar fundera på fönsterbytet. Men är detta verkligen rätt tid att byta fönster?

Ha god framförhållning och se till att ha utfört fönsterbytet under sommaren istället så drar du ner på kostnaderna och besväret. För att du ska bli nöjd med dina nya fönster är det viktigt att du tar reda på hur konstruktionen ser ut. Visst är det viktigt att se över själva fönsterglasets isoleringsförmåga, men även delarna runtomkring behöver ses över noga.

På ett fönster är det främst karmen, bågen och beslaget som är de svaga punkterna. Det är här värmen kan läcka ut om konstruktionen är dålig.

Billigt är inte alltid bäst

Även om låga priser kan kännas lockande är det väldigt viktigt att inte ta ett överilat beslut. Låt inte enbart priset vara en avgörande faktor. Om du betalar billigt för fönster kan det hända att kvalitet och isoleringsförmåga är sämre, något som med tiden medför högre uppvärmningskostnader.

Det kan mycket väl vara så att du förlorar pengar på ett byte till billiga fönster. Om du däremot ser till att investera i hög kvalitet och riktigt god isoleringsförmåga, även om priset är högre, kan detta i längden dra ner på uppvärmningskostnaderna för bostaden.

Ett sista tips är att fundera på om bullerförmågan är viktig. Om du bor nära en trafikerad väg eller intill andra bullriga miljöer är det såklart oerhört viktigt att dina nya fönster har en bullerdämpande förmåga.