Frågor & svar

Frågor & svar

Frågor och svar

Vad kostar det att byta sina fönster?

Kostnaden för bytet är naturligtvis beroende av ett antal saker; vad är det för typ av fönster (vipp, öppningsbara osv.), om det är 2- eller 3-glasfönster, om det är ett specialfönster, om det har en speciell typ av fönster, om du vill spröjs eller ej, om du vill ha olika tillbehör som persienner eller ventilation etc. En korrekt prisbild får du först när du kollat ut vad du vill ha och genomför din beställning. Hos www.fonsterproffs.se lägger du först en offertförfrågan på arbetet och därefter när du kommer i kontakt med en installationsfirma kan du enkelt be om prisuppgifter.

Är det möjligt att se om fönstret behöver bytas? 

Det vanligaste problemet med äldre fönsterrutor är att de har drabbats av röta. Känner du att det drar från fönstret och misstänker att fönstret är en energibov kan det vara aktuellt med ett byte. Har du även fönster som kärvar, hänger ned sig eller som har trasiga beslag kan det vara värt att överväga ett byte. Får du dessutom kontinuerligt jobba med att måla, slipa, kitta om och fixa med rutan så kan det vara värt att helt byta ut fönstret.

Tänk dock på att problem med kondens inte behöver hänga samman med att fönstret är lite äldre. Kondensen kan bero på ventilationsproblem, exempelvis att fönsterbrädan sitter för nära väggen så att varmluften från elementen inte kan passera.

Är det verkligen värt att byta ut sina fönster?

Har du nya fönster med 3-glas minskas draget i huset och du minimerar risken för kallras i din bostad. Du får dessutom in mindre buller, du behöver inte lägga tid på fönsterunderhåll och du sparar i rena uppvärmningskostnader.

När kan man byta ut sina fönster och hur lång tid tar det?  

Om vädret tillåter är det möjligt att genomföra arbetet när som helst på året. För en kunnig hantverkare brukar det ta någonstans runt cirka en timme att ta bort det gamla och få det nya fönstret på plats. Med andra ord så har du inte ett öppet fönsterhål i din fasad särskilt länge vilket är bra om man exempelvis genomför bytet på vintern.

Är det möjligt att genomföra bytet själv?

Är du händig bör du kunna genomföra ett byte själv. Det är dock viktigt att det blir rätt gjort så var noggrann vid monteringen. För varje fönster finns det en monteringsanvisning så se till att läsa igenom den innan du börjar.  

Så monterar du fönstret själv 

Har du inte tid eller lust att byta fönstret själv? Du kan få ned priset även om du anlitar en professionell hantverkare. Börja med att kolla om du har rätt till ROT-avdrag.

Detta behöver du veta om ROT-avdraget 

Vilka mått måste jag ta inför beställningen av nya rutor?

Du behöver mäta fönsterhålet både invändigt och utvändigt. Viktigt är att du får ett så exakt mått som möjligt så att montering blir relativt smärtfri. Eftersom det finns så många olika fönsterstorlekar och typer så bör du mäta noggrant både en och två gånger.

Varför har jag kondens på mina rutor och hur får jag bort det?

Kondensen (imman) är ett naturligt fenomen som uppstår genom att fuktig luft träffar en kall yta. Då kyls luften av och fukten ansamlas på fönstret. Har du kondens på insidan beror detta på att den varma rumsluften kyls ned av din ruta. Oftast hänger detta ihop med ventilationen. Se därför till att du inte har din fönsterbräda för nära väggen eller att dina gardiner hänger för tätt. Luften måste få cirkulera naturligt vid fönstret. Är det dock så att du har kvar fukt sen monteringen av det nya fönstret kan det vara värt att kontrollera din installation.

Har du istället kondens på utsidan kan det bland annat bero på att fönstret är för välisolerat, det sitter i ett oskyddat läge eller på en plats där luftfuktigheten är mycket hög. Orsaken är då oftast att rutan isolerar så pass bra att ingen luft tränger ut till det yttersta glaset. När ytterrutan blir kallare än utomhustemperatur bildas kondens. Att du har utvändig kondens innebär inte att det är något fel på din installation utan att fönstret faktiskt isolerar väl.