Går det att byta fönster billigt?

Går det att byta fönster billigt?

Att byta fönster billigt kan verka krångligt vid första anblicken. Dels måste du investera i fönster och dels i arbetskostnaden för installationen av dem. Vill du utöka fönsterytan med snäppet större fönster för att släppa in mer ljus? Då blir det extra kostnader för att skapa en större yta för det nya fönstret. Saker som bra ljudisolering, bra värmeisolering och olika typer av fönsterramar påverkar också priset på fönsterbytet. Men vad finns det då för tips för att kunna byta fönster billigt?

Enklare fönsterdesign och billigare ramar

När det kommer till fönster så gäller principen – om du vill ha ett komplicerat fönster, blir det dyrare. Om fönstret är måttbeställt, om man vill ha fönster med frostat glas, med spröjs och så vidare så ökar kostnaderna för fönstret. Udda former som cirklar, valv och liknande blir också dyrare än ”vanliga” rektangulära fönster. Vill du ha fönster med mer glasyta, som kanske går från golv till tak, går det också åt mer pengar.

Vilken typ av ram du väljer för fönstret spelar också roll. PVC-ramar och träramar är allra billigast. Träramar är det som det finns störst urval av i Sverige, eftersom träramar sedan länge har varit det vanligaste alternativet här. Beställer man utanför Sveriges gränser kan man dock hitta mer PVC-ramar, eftersom de är vanligare på kontinenten och speciellt i Tyskland.

Ställ värmeisolering mot kostnaden för ditt fönster

Generellt är det tyvärr så att fönster som är riktigt bra ur värmeisoleringssynpunkt kostar mer i införskaffningsvärde. Trots detta kan det ändå vara värt att investera i ett lite dyrare fönster. För även om fönstret kanske var billigt när du köpte det, så kommer kostnaderna springa iväg genom att husvärmen sipprar ut  även när fönstret är stängt.

Att bara tänka på inköpspriset när man vill byta fönster billigt är därför inte särskilt lönsamt på längre sikt. Försök att hitta en kompromiss som funkar för dig – du kanske inte behöver välja ett fönster med det absolut lägsta U-värdet (ett lågt U-värde innebär bättre isoleringsförmåga), utan kan nöja dig med ett som understiger värdet för energifönster, alltså under 1,2 i U-värde?

Fördelar och nackdelar med att byta fönstret själv

Att byta fönster själv är definitivt det billigaste alternativet om du kan göra det på ett fackmannamässigt sätt. Det är bland annat viktigt att alla fogar och karmar sluter tätt så att fönstret får rätt U-värde.

Läs mer om hur du byter fönster 

Har du inte kunskap eller tid till att byta fönstret själv? Det går att byta fönster billigt även om du tar in en fönsterbytarfirma.

Tänk på att:

• Du kan använda dig av ROT-avdraget, och på så sätt få delar av arbetskostnaden betald, som högst 50 000 kr per skattebetalande person i hushållet.
• Samla in offerter och förhandla med fönsterfirmorna.
• Efterfråga mertjänster.
• Gör efterforskningar, så du vet vilket pris som är rimligt i förhållande till utfört arbete och till fönstertyper.

Här kan du hitta mer information om kostnaden för ditt fönsterbyte