Investera i moderna fönster  

Investera i moderna fönster  

Ett fönsterbyte är en av de klokaste investeringar man kan göra i ett hem. Nya fönster förhöjer hemmets stil och trivsel samtidigt som de förbättrar energieffektiviteten. Här sammanfattar vi de stora fördelarna med att investera i moderna fönster och hur de väger upp för kostnaden som ett fönsterbyte innebär.

Förändra huset med moderna fönster

Förändringen med ett fönsterbyte blir oftast större än vad man först hade förväntat sig. Det moderna fönstrets goda isoleringsegenskaper utgör inte bara ett skydd av den uppvärmda luften i hemmet. Fönstret utgör också en extra och helt kostnadsfri värmekälla tack vare dess förmåga att förvalta det naturliga solljuset. Det är dock inte bara energieffektiviteten du kan förbättra genom fönsterbyte, även ljudisoleringen i hemmet kan bli avsevärt mycket bättre med nya fönster. Idag utrustas nämligen många nya fönster med särskilt ljudisolerande glas. Detta är ett tacksamt alternativ om man bor i områden med mycket buller eller om man är allmänt ljudkänslig.

Har man fönster placerade i söderläge, där solljuset under årets varmare månader blir allt för påtagligt, finns också alternativet att välja ett glas som reducerar värmen från de gassande solstrålarna.

Många moderna fönster är också utrustade med smarta sensorer som möjliggör för att ta del av fönstrets effekter och funktioner genom en enkel mobilapp.

Och som med alla smarta investeringar innebär förstås ett bra fönsterbyte också en positiv förändring av ditt hems totala värde.

Vilken kostnad kan jag räkna med vid ett fönsterbyte?

Som med alla praktiska investeringar styrs fönsterpriset av materialets omfång och kvalitet. Eftersom installationen av nya fönster oftast kräver anlitande av en certifierad fönsterexpert tillkommer förstås också en del arbetskostnader.

Ett enklare 2-glasfönster kostar allt mellan 700–3500 kronor, etmoderna fönster - grå färgt 3-glasfönster mellan 2000–5000 kronor och ett takfönster mellan 3000–10 000 kronor.

Priset beror på fönstrets särskilda funktioner och egenskaper sett till storlek, isolering, färg och material, ljudabsorption, reducering av solljus etc.

När det kommer till arbetskostnad ska man räkna med 450–650 kronor per timme. I regel tar varje fönster mellan 2–4 timmar att installera. Det bästa brukar vara att låta hela fönsterbytet ske vid ett och samma tillfälle.

Vad mer ska jag ha i åtanke inför fönsterbytet?

Förutom att göra sig helt säker på vilken typ av fönster man vill köpa (fönsterform, storlek, typ av glas, typ av karmar och så vidare) – med ett långsiktigt energiperspektiv noggrant övervägt – är det också viktigt att höra sig för med flera olika företag för att få ett så bra kostnadsförslag som möjligt på sitt fönsterbyte.

De flesta företagen besöker dig kostnadsfritt för att bilda sig en uppfattning om de förutsättningar som råder i ditt hem, för att således kunna ge dig ett färdigt slutpris för hela fönsterbytet (inklusive både fönster och arbetskostnad) redan från början. På så vis slipper du oroa dig för att priset ska springa iväg när fönsterbytet väl är igång.

Välj en fönsterfirma som du får ett bra pris och som du känner dig bekväm med från första början!