Planera din fönsterrenovering – handskas med offert och tekniska termer

Planera din fönsterrenovering – handskas med offert och tekniska termer

En fönsterrenovering är en stor renovering att göra i sitt hus och därmed något man helst bara gör en gång. Man säger ofta att fönster ska hålla i cirka 40 år. Att hitta rätt fönster för huset kan lätt kännas övermäktigt för dig som bor där, och därför kommer här några termer och tips inför bytet av fönster – bland annat om offert och vad man ska tänka på där.

Hur ska du gå tillväga inför din fönsterrenovering?

Man skulle kunna dela upp beslutsprocessen i tre delar:

  • analys av vad du behöver/vill ha för nya fönster
  • kontakt med olika hantverkare och fönsterfirmor
  • jämförelse av offerter och slutgiltigt beslut av företag.

Har du den första punkten klar för dig blir det betydligt lättare att ta sig an de två andra, då du kommer ha lättare att kommunicera med hantverkare och fönsterfirmor om du vet vad det är du behöver. Med det sagt innebär ju inte det att du behöver ha lika mycket teknisk kunskap som proffsen, men ett hum är det i alla fall skönt att ha så att du förstår vad som menas med U-värden och 3-glasfönster.

Och vad är det då för tekniska termer du kan behöva?

När du läser en fönsteroffert kan ord som 3-glasfönster, energifönster, U-värde och ROT-avdrag dyka upp. Eftersom man kanske gör ett fönsterbyte var 40:e år, är det ganska naturligt att inte ha koll på facktermerna.

Här kommer en liten ordlista i fönsterkunskap:

  • Treglasfönster – ett fönster med flera fönsterskivor med ett skikt av antingen luft eller ädelgas emellan sig. Isolerar bättre mot buller och kyla än tvåglasfönster (generellt).
  • U-värde – Ett värde som visar hur mycket värme ett byggmaterial släpper ut. Ett lågt U-värde innebär mindre utsläpp och alltså minskade värmekostnader på insidan. Energifönster har ett U-värde under 1,2 och är mycket bra.
  • Dreh-kippfönster – ett fönster som kan öppnas dels åt sidan och dels i en lutande vinkel inåt eller utåt. Fästes i underkant och i sidokant.
  • ROT-avdrag – ett avdrag för renoveringar, ombyggen och tillbyggen, på upp till 50 000 kr, som dras av på skatten. Avdraget förs för arbetskostnaden och alltså inte för själva fönstren.

Att tänka du när du ber om en offert

När du har bestämt dig för vilken typ av fönster du vill ha (vilket du även kan rådfråga fönsterfirmor om) är det dags att kontakta hantverkare för att begära en fönsteroffert.

Ta hem flera hantverkare så de får mäta och kontrollera hur arbetet skulle gå till hemma hos dig, det ger dem större möjlighet att beräkna ett korrekt pris redan från början. När du sedan får offerter från de olika hantverkarna och fönsterfirmorna du pratat med – jämför dem och väg fördelar gentemot nackdelar.

Billigast pris innebär inte alltid bäst resultat, så fundera noga på vilken typ av kvalitet du behöver till huset innan du bestämmer dig!