Priset varierar beroende på fönstertyp

Priset varierar beroende på fönstertyp

Här nedan får du en mindre presentation på ett par olika fönstertermer och en förklaring till varför dessa termer är viktiga att veta när du ska byta fönster – pris på fönsterbytet, värmeräkningen och även pris på din framtida husförsäljning kan påverkas av det.

Därför är det viktigt att tänka på U-värde 

När det kommer till uppvärmning av våra hus, kan fönster verkligen vara en energitjuv. Varför då? Jo, för att dåligt isolerade fönster läcker ut mycket värme, samt släpper in mycket kalluft. Vad har du termen U-värde med detta att göra?

U-värdet är det värde som kommer fram av en beräkning av hur mycket värme ett visst byggmaterial släpper igenom. Ett lågt U-värde (för fönster: Under 1,2) är här bra, eftersom det innebär att mindre värme släpps igenom. Ett högt U-värde innebär, så att säga, att du eldar för kråkorna. Fönster var länge dåliga på den här fronten, men på senare år har stora framsteg gjorts.

Fönster med U-värde under 1,2 får klassas som energifönster, och fönster med U-värde under 0,9 har energiklass A, vilket i sammanhanget är mycket bra. Det är alltså klokt att investera i ett lågt U-värde när du ska byta fönster – priset för själva fönstret kanske blir högre, men du har förr eller senare igen det, antingen i sänkta värmekostnader, eller i att priset för ditt hus stiger vid en framtida försäljning.

Välj rätt fönstertyp

Beroende på var ett fönster ska sitta kan det behöva olika funktioner. Är det ett badrumsfönster kan det ju till exempel behöva öppnas. I vardagsrummet där alla blomkrukor står kanske det vore smidigt med ett fönster där man inte behöver lyfta bort alla krukor för att vädra, medan man i hallen kanske inte har behov av ett öppningsbart fönster.

Några exempel på olika fönstertyper är:

  • Dreh/kip-fönster är fönster som kan öppnas både åt sidan och genom lutning inåt, så kallad kippning.
  • Skjutfönster är smidigt om du har dåligt med plats
  • Inåt/utåthängda fönster – beroende på rummets utformning kan det vara bra om fönstret öppnas utåt, alternativt inåt.
  • Fasta fönster kan ej öppnas och kan vara klokt ur inbrottssynpunkt, speciellt på nedervåningar.
  • Sidohängda fönster/underkantshängda fönster/överkansthängda fönster. Har du till exempel ett takfönster kan det vara klokt med ett fönster som hänger i under-, eller överkant, beroende på vilken öppningsfunktion fönstret har.

Fönstrets ram kan påverka utseende, värmeisolering och pris

Även ramen på fönstret (oftast trä, aluminium, PVC eller trä/alu-ramar) påverkar. Utseendemässigt får man fundera på vad det är för hus man har. Aluminium och PVC funkar bäst till nyare hus och trä till äldre.

Isoleringsmässigt är det viktigt att även ramen har ett bra U-värde, eftersom U-värdet på själva fönstret annars nästan kan kvitta – ramen släpper annars ändå igenom värmen, och då har man ju missat en poäng med att byta fönster.

PVC är generellt billigast (du kan hitta fönster för cirka 600 kronor) och det är även väldigt hållbart. PCV är däremot inte speciellt miljövänligt, vilket aluminium inte heller är, utan där är trä bättre. Välj fönster med både hjärta och hjärna, i slutändan ska det ju sitta där i förhoppningsvis tjugo år framöver!


Comments are closed.