Takfönster sprider ett vackert sken

Takfönster sprider ett vackert sken

Takfönster sprider ordentligt med ljus i hemmet. De passar där du inte har möjlighet att sätta fönster på väggarna, exempelvis i ett förrådsrum eller i ett badrum som inte ligger mot en yttervägg. Även på ovanvåningar där taket sluttar kan takfönster vara väldigt trevliga eftersom de ger intrycket av att rummet är större och högre i tak. Dessutom finns det såklart estetiska plus när det kommer till takfönster: Vem skulle inte vilja titta upp mot stjärnhimlen från sängen?

Men vad är egentligen installationskostnaden och hur mycket kostar material? Priserna varierar stort beroende på flera faktorer, inte minst själva storleken på fönstren och hur många du är intresserad av. Även husets förutsättningar påverkar priset eftersom du i vissa fall behöver sätta upp nya reglar och liknade.

Vi har ändå försökt skapa en någorlunda utförlig prisbild som kan ge dig en bättre uppfattning om vad installationskostnaden och material kan ligga på.

Kostnaden för att montera takfönster

Själva arbetskostnaden för att montera ett takfönster är oftast högre än materialet, det vill säga, fönstret. Visst, slutpriset varierar en del eftersom firmorna har olika priser. Men ett ungefärligt timpris för en fönstermontör ligger på cirka 500 kronor (moms inkluderat). Givetvis kan det vara billigare och dyrare, men detta är ett ungefärligt pris. För att veta vad kostnaden kommer landa på behöver vi nu ha en tidsuppfattning – hur lång tid tar det egentligen att montera ett takfönster?

Att montera upp ett takfönster brukar vara något knepigare än att sätta in vanliga fönster. Ett fönster i standardstorlek tar upp emot en dag att montera. Om vi utgår från timpriset kan du räkna med en ungefärlig summa på 4 000 kronor per fönster. Observera att inte materialkostnaden är inräknad i priset. Så vad kostar då ett takfönster?

Materialkostnad

Priset för ett takfönster kan variera och det handlar främst om:

•Fönstrets storlek
•Hur många fönster du ska ha (paketpriser kan förekomma om du köper många)
•Vilket varumärke och vilken modell

Det finns prisvärda takfönster för cirka 3 000 kronor, då i standardstorlek, men ofta hamnar priserna upp mot 5 – 6 000 kronor. Sedan blir det såklart dyrare om du ska ha en speciallösning, exempelvis panoramafönster eller kupoler.

Arbetskostnaden – så sänker du priset

För att hitta det bästa priset måste du jämföra olika företag. Det enklaste sättet är att kontakta olika återförsäljare och begära många offerter. Då får du snart svart på vitt och kan göra ett enklare val. Det finns olika företag på nätet som kan ge dig kostnadsfria offerter från flera företag.

Kom även ihåg att du kan utnyttja ROT-avdraget som privatperson. Avdraget innebär att du kan dra av hela 30 procent av arbetskostnaden. Med andra ord kan du utnyttja avdraget för din installationskostnad. Med ROT-avdraget är arbetskostnaderna avdragsgilla med upp till 50 000 kronor.