Vilka olika fönstertyper finns det?

Vilka olika fönstertyper finns det?

När du ska genomföra ett fönsterbyte i hemmet öppnas en värld av ny information för den som är intresserad. Här finns många faktorer som spelar in i fönsterbytet. Viktigt att tänka på är följande:

• Fönstrets funktion. Ska det kunna öppnas, inåt eller utåt, uppåt eller nedåt, svängas skjutas och så vidare?
• Fönstrets värmeisolerande förmåga.  Här gäller kort förklarat – ju lägre U-värde fönstret som helhet har, med ram och rutor, desto bättre värmeisolerande förmåga har det. Under 1,2 är bra.
• Fönstrets utseende. Ska du ha spröjs eller inte? Runt eller rektangulärt-fönster? Hur stort ska det vara? Vill du ha en ram i trä, aluminium eller PVC? Vilken färg?
• Priset. Ska du byta fönster i hela huset blir det lätt en stor kostnad, men det kanske lönar sig om du ska sälja snart? Eller är det en kostnad som du får igen i lägre uppvärmningskostnader?

Två-, tre-, fyrluftsfönster

Fönster med en eller flera luftspalter mellan rutorna kallas isolerfönster. Generellt kan man säga att fönster med fler rutor har ett lägre U-värde, och släpper därför igenom mindre värme. Dessa fönster har ofta gas istället för luft i minst ett av skikten. Denna gas har ofta förmågan att isolera värme ännu bättre. Det här är ett bra sätt att minska värmeförlusterna genom glasrutor.

Observera att både karm och isolering runt karmen måste vara lika bra som själva fönstret för att det  ska isolera så bra som U-värdet säger. Det krävs alltså ofta fackmannamässigt utfört arbete här för att det ska bli riktigt energieffektivt när du ska byta fönster. Priset påverkas såklart av detta, men det kan i längden vara värt den extra kostnaden för arbetet.

Det ska du tänka på när du väljer hantverkare

Träram, aluminiumram eller PVC-ram?

När man bestämt vilken typ av rutor man vill ha är det dags att fundera över vilken ram man ska ha.

PVC-fönster har den fördelen att de är i princip underhållsfria, samt håller väldigt länge. Deras isolerande egenskaper var tills för några år sedan inte superbra, men de senaste åren har framsteg gjorts även på den fronten och det går att hitta väl isolerande PVC-fönster.

Träfönster är den vanligaste ramtypen i Sverige, av den enkla anledningen att råvaran till ramen finns nära till hands. Trä har den fördelen att det isolerar bra, samt är ett miljövänligt naturmaterial. Kräver dock underhåll i form av målning och liknande.

Aluminiumfönster kräver nästan inget underhåll, men när man väl ska till exempel måla om kan det vara svårt att få till rätt färg igen. Kostar ofta mer än trä och PVC. Tåligt men inte så bra isolerande egenskaper.

Trä/aluminiumfönster – eftersom trät sitter på insidan får du den där naturliga känslan, men med aluminium på utsidan behöver du inte underhålla fönstret lika ofta.

Svårt att orientera dig bland alla fönstertyper? Be om råd

De flesta fönsterföretag eller fönsterinstallatörer har stor kunskap om vilka fönster som passar bäst i olika typer av hus och miljöer. Många gånger kan också fönster måttbeställas och utformas exakt så som du vill ha dem. Ta kontakt med ett flertal fönsterfirmor och be om råd för att se vilket alternativ som passar ditt hus bäst. Be om flera offerter så att du kan jämföra pris.