Vilken hantverkare ska jag välja till fönsterbytet?

Vilken hantverkare ska jag välja till fönsterbytet?

Ett fönsterbyte är en stor renovering och kräver därmed en hel del eftertanke – dels angående vilken typ av fönster som ska väljas, men även angående vilken hantverkare du vill anlita för jobbet.

Det är viktigt att du känner till vissa grundprinciper angående fönster och vad som påverkar dess pris innan du sätter igång med att leta hantverkare och rutor.

Olika fönstermodeller

En av de första sakerna du behöver fundera på när du ska skriva en förfrågan om offert för fönsterbyte är vilken typ av fönster du vill ha i framtiden. Här kan det vara klokt att fokusera på två huvudområden:

Utseende – hur stora ska dina fönster vara? Vilken form ska de ha? Ska det finnas spröjs och andra utsmyckningar?

Funktion – vad har fönstret för isolering och säkerhet? För god värmeisolering ska ditt fönster ha ett U-värden under 1,2, de får nämligen klassas som energifönster. Fönster som isolerar bra mot värme tenderar att även isolera bra mot ljud, speciellt om det är tre-, eller fyraglasfönster det handlar om. När det kommer till säkerheten är det bra att efterfråga fönster som höjer inbrottsskyddet och här spelar ofta ramen en stor roll.

Vilken typ av fönsterramar ska man ha?

Fönsterramarna påverkar fönstret mer än vad man kanske ursprungligen tror.
Träramar är mycket billiga i Sverige och isolerar bra mot kyla, vilket alltså påverkar U-värdet positivt. Kräver dock ett visst underhåll, i form av målning och impregnering. Ett förhållandevis miljövänligt alternativ.
PVC-ramar är alltså plastramar och i den bemärkelsen inte fullt så miljövänliga. Mycket billiga men isolerar ofta sämre mot kyla. Kräver inget underhåll.
Aluminiumramar är något exklusivare och därmed dyrare, dock något av en miljöbov i sammanhanget. Isolerar dock mycket väl mot kyla, och är underhållsfritt.
Aluminium/trä-ramar är en kombination av två världar, där aluminiumramen sitter på utsidan och skyddar mot väder och vind, samt inte släpper igenom kylan, medan träet sitter på insidan och därmed inte kräver så mycket underhåll som annars.
Gör efterforskningar på nätet, i butiker och hos fönsterfirmor innan du skickar ut dina efterfrågningar efter offert för fönsterbyte, då är du väl informerad när du ska prata med hantverkaren!

Skicka offert till hantverkare

…var tydlig! Skriv med allt du kan komma att tänka på informationsmässigt – hellre för mycket information än för lite. Det hjälper nämligen hantverkaren att offerera ett pris som stämmer med vad som faktiskt kommer att vara det slutgiltiga priset. Bjud gärna hem hantverkare som får mäta och titta på förutsättningarna för fönsterbytet hemma hos dig innan du ber om offerter från dem. När du sen får offerterna, jämför flera med varandra. Du kan bland annat få fram en offert på www.fonsterproffs.se.

Kolla om något verkar undvikande och se till att det går att spåra vad varje kostnad. Var kritisk! På så sätt har du en stor chans att bli nöjd med den hantverkare du väl väljer.